Microsoft Viva, een nieuwe deur naar de digitale wereld

Door: Jelle Tops

Je kan er niet meer omheen. “There is a new kid in town“, namelijk Microsoft Viva. Ben je het ook beu om jezelf te verliezen in tientallen artikels en filmpjes? Lees dan zeker verder! We doen ons best om je kort en bondig alles uit te leggen wat je moeten weten.

De eerste keer wanneer we de naam Microsoft Viva zagen passeren was begin februari 2021. Ondertussen stromen er elke week meer details binnen over deze nieuwe telg in de Microsoft familie. De naam Viva dient als merknaam voor een hele nieuwe familie van Microsoft producten. Microsoft Viva positioneert zich als een Employee Experience Platform (EXP). Zoals de naam het al aangeeft, is er een zeer sterke focus rond de werknemer. Microsoft Viva richt zich dan ook op het samenbrengen van tools voor communicatie, welbevinden, leerplatformen en kennisdeling. Dit alles wordt samen gebracht in 1 handige oplossing die makkelijk te integreren is in de bestaande systemen binnen je organisatie.

Viva bestaat uit 4 modules welke apart aangeschaft kunnen worden. Sommigen brengen wel extra kosten met zich mee, anderen zijn dan weer inbegrepen in je bestaande Microsoft 365 licenties. Wanneer we een beetje in de toekomst proberen te kijken, zien we dat er misschien nog wel meer modules zitten aan te komen. Voorlopig kunnen we alvast aan de slag met de 4 bestaande. In de rest van de blog volgt een overzicht van de modules die er al zijn of die we weldra zullen zien verschijnen.

Viva Connections

VIVA CONNECTIONS zal dienen als toegangspunt voor je interne communicatie en zal de betrokkenheid van je werknemers verhogen. Voor vele bedrijven zal dit alvast de meest toegankelijke van de 4 modules zijn. Het is een virtuele toegangspoort naar de digitale werkplaats. Viva Connections zal dan ook een belangrijke rol spelen in het centraliseren van alle nieuws, resourcegroepen en community’ s. Het bouwt verder op vaste waarden binnen Microsoft 365 zoals SharePoint en Yammer om werknemers een dashboard aan te bieden dat hen in staat stelt om allerlei nuttige informatie terug te vinden.

Zoals je in onderstaande screenshot al kan zien, zal het mogelijk zijn om je SharePoint intranet weer te geven als een app binnen Microsoft Teams. Dit is nogmaals een indicatie dat Teams ons dagelijks venster naar de digitale wereld zal worden. Je ontwikkelaars gaan zich alvast ook niet vervelen aangezien de dashboards vlot aan te passen zijn via Power Apps, SPFx en andere oplossingen.

Licentie

Goed nieuws! Viva Connections is inbegrepen in bestaande Microsoft 365 licenties. Geen extra kosten dus! 

Roadmap

 • Microsoft Viva Connections Desktop | Beschikbaar 
 • Microsoft Viva Connections mobile app | Q3 2021

Viva Insights

VIVA INSIGHTS geeft werknemers een kijkje in het meest kostbare bezit van elke werknemer, namelijk hun tijd. Het is mogelijk rapporten te bekijken op niveau van je organisatie of specifieke personen. Deze rapporten zijn gebaseerd op Workspace Analytics en MyAnalytics in combinatie met extra gegevens van third-party platformen zoals Zoom, Workday, SAP en vele anderen. Managers krijgen inzichten in het algemene welbevinden van hun werknemers. Het stelt hun zelfs in staat om hen aanbevelingen te sturen zoals het uitschakelen van meldingen, blokkeren van agenda’s en het instellen van dagelijkse prioriteiten. Voor werknemers helpt het om hun contact met de collega’s te onderhouden en te waken over eventuele pauze’s om de focus te behouden. Dit alles natuurlijk met respect voor de privacy en veiligheid. 

Graag even testen? De preview versie is al beschikbaar! Open Microsoft Teams, ga naar Apps and zoek naar Insights. 

insightd 
Insights 
Verbeter uw productiviteit en welzijn met Micros...

Licentie

De basisfunctionaliteit zal beschikbaar zijn voor iedereen die al een licentie heeft voor MyAnalytics. Er zal ook een premium deel zijn dat extra licenties zal vereisen. De prijs hiervoor is nog niet gekend. 

Roadmap

 • Microsoft Viva Insights Preview Version release | Beschikbaar 
 • Microsoft Viva: Productivity and wellbeing insights for managers and leaders | Q1/Q2 2021 
 • Microsoft Viva: Personal productivity insights in Teams | Q1/Q2 2021 
 • Microsoft Viva: Personal wellbeing insights in Teams | Q2 2021

Viva Learning

VIVA LEARNING maakt een centrale hub voor leren in Teams. Het zorgt voor een overzicht van het leeraanbod binnen je bedrijf en stelt werknemers in staat om het volledige leeraanbod  te raadplegen in enkele klikken. Dit is niet enkel geldig voor je leeraanbod binnen Microsoft maar ook voor alle leerplatformen die je in je organisatie beschikbaar stelt. Door middel van artificiële intelligentie krijgen werknemers op het moment van gebruik onmiddellijk het juiste aanbod voorgeschoteld. Moest dit niet volstaan kunnen ze binnen VIVA Learning op zoek naar een onderwerp naar keuze. Managers zijn in staat om hun werknemers op te volgen en zaken toe te wijzen aan werknemers. Op deze manier kan een nieuwe leercultuur ontwikkeld worden. 

Licenties

De app zelf zal waarschijnlijk zonder meerkost beschikbaar zijn. Er zullen potentieel wel extra licenties nodig zijn om de kosten voor het cursusmateriaal te dekken. 

Roadmap

 • Microsoft Viva Learning private preview for partners | Beschikbaar 
 • Microsoft Viva Learning public preview | april 2021 
 • Microsoft Viva Learning general availability | Q2/Q3 2021 

Viva Topics

VIVA TOPICS maakt gebruik van artificiële intelligentie (Project Cortex) om de informatie die zich binnen de hele organisatie bevindt te structureren en te tonen. Het gaat automatisch topic pages aanmaken. Deze topics zal je tegen komen in je dagelijks gebruikt van Microsoft 365. Wanneer je op deze topics klikt zal er een topic card tevoorschijn komen met beknopte informatie zoals namen, definities, experten en aanbevolen artikels. Door verder te klikken kom je terecht op een topic page met extra informatie over zaken als experten, documenten en meer nuttige informatie. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om via de Graph te connecteren met third party software om ook deze informatie te integreren in VIVA Topics.

Licentie

De kost van VIVA Topics is €4,2 per gebruiker/maand. Voor wie graag probeert is er een trial van 30 dagen beschikbaar. 

Roadmap

 • Microsoft Viva Topics | Beschikbaar 
 • Microsoft Viva Topics Graph API  | Q4 2021 
Search or type a command 
Files Wiki + 
8•.14 
Chat 
Activity 
Marketing Chat > 
Files 
eucs 
Teams 
Pinned 
Marketing 
Northwind Traders 
Traders 
More 
-F 
o 
Marketing 
Posts 
See more 
e Reply 
O 
64 Meet 
•f' 23 
Charlotte de Crum 9:30 AM 
Hey all, let's get all the designers together to make sure we are on the same page for the upcoming client pitch. 
4 replies from Maja, Franz, and Miguel 
Alex W. 
I'm driving the advertisin 
PROJECT 
SOAR 
Starting in CY 2021, Relecloud will focus 
on new verticals for our commercial 
drones. Project SOAR leads the way in 
sustainability with the latest... 
From SOAR Goals and Outcomes.docx 
People (3) 
Mona Kane 
Leads infrastructure engineering team 
Miguel Garcia 
Project lead and owner of the roadmap 
Suggested resources (10+) 
EU Regulations: Farm to Fork 
Topic mentioned 10 times 
View details 
nnels 
Ming 
I'm not confident in recommending option 2 or 5 again and feel that we should cut those options from the deck. We've discussed 
those options with the client before and she believes those are too costly for the brand. If we don't acknowledge those concerns, 
she may lose confidence in our recommendations. 
Reply 
Ba bak Shammas 10:00 A M 
Daniela, Daichi mentioned that the client had some changes to our design for the July promotional splash page. Could you make those 
edits before our Wednesday client sync EOD? 
5 replies from Franz, Giselle, and Inna 
Kadji Bell 1023 AM 
O I thought the client wanted to include a section about the buy one get one Offer as well? Originally it was slated for August but she 
mentioned she got the budget approved for July. 
e Reply 
Krystal McKinney 9.18 AM 
Weekly Update 
In yesterday's meeting we looked at investment areas. When I worked on project SOAR we used an approach that I think would work well 
for this client too. I'll find some examples for us to look at. 
Kian Lambert 
9:27 AM 
Hey all, as the date for the big pitch nears, I wanted to express how appreciative I am Of all Of you and the hours that you all have 
put in for this. I know there have been some really late nights and weekends. Seeing as this is our largest and we've had such a 
long history with them. 
e Reply 
Type a new message

Wat is nu de volgende stap?

In praktijk zullen de meeste bedrijven eerst aan de slag gaan met Viva connections. Dit zal doorgaans geen meerkost met zich meebrengen en is de meest logische stap wanneer je Teams gebruikt. Voor de 3 andere modules is het sterk afhankelijk waar je als bedrijf de focus wil leggen. In deze tijden van telewerken kan Insights je helpen om het welbevinden van je werknemers in het oog te houden en bij te sturen. Learning kan interessant zijn om een frisse wind door je leeraanbod te laten waaien terwijl Topics een potentiële vervanger kan zijn voor de wiki pagina’s die al geruime tijd een doorn in je oog zijn. Heb je vragen of weet je graag meer over één van bovenstaande modules? Aarzel dan niet om ons te contacteren!