Microsoft Dataverse for Teams: een low-code data platform exclusief voor Microsoft Teams

Door: Jelle Tops

De grote spotlight tijdens deze coronacrisis blijft op Teams gericht na de aankondiging van Microsoft Dataverse for Teams. Microsoft Dataverse for Teams heeft als doel de mogelijkheden van Teams als een applicatieplatform uit te breiden door een integratie met het Power Platform. We zien enkele zaken terug die we nog nooit eerder in Teams hebben gezien. Hou je klaar voor relationele databases en eenvoudige solution deployments… In Teams!

Teams wordt meer en meer een centrale HUB en deze nieuwe oplossing draagt hier zeker ook een steentje bij. Net zoals in het verleden al vaak gebeurd is, brengt een nieuw product ook enkele naamswijzigingen met zich mee en dat is deze keer zeker niet anders.

First things first! Hoe zit dat nu met die naamgeving?

Microsoft zou Microsoft niet zijn, moesten we geen nieuwe termen naar ons hoofd geslingerd krijgen. De alomgekende Common Data Service krijgt een nieuwe naam: Microsoft Dataverse. Buiten een hernoeming zijn er niet veel verschillen. Voorlopig blijven het licentiemodel en de scope identiek aan dat van de CDS. Wanneer we spreken over Microsoft Dataverse for Teams is het een ander verhaal. Dit is een compleet nieuw product en in tegenstelling tot Dataverse is het uniek en exclusief beschikbaar in Microsoft Teams. Het is in alle opzichten een vereenvoudigde versie van Dataverse.

Een relationele database? Je bedoelt toch geen SharePoint lijst? 

Nee hoor, je leest het goed. Je zal een echte relationele database kunnen bouwen in Teams. Dit brengt ons direct bij enkele van de actuele pijnpunten met SharePoint. SharePoint lijsten zijn niet flexibel genoeg om te gebruiken als database. Met Microsoft Dataverse for Teams daarentegen zal je naar hartenlust tabellen kunnen maken. De interface is eenvoudig en gebruiksvriendelijk, een beetje zoals Excel. En voor wie het nog steeds niet snapt: Neen, Excel is geen database!

Een ander groot voordeel is dat je geen extra kosten zal hebben voor het gebruiken van relationale databases binnen Teams. Dit zit namelijk allemaal inbegrepen in je Teams licentie. Iedereen met een correcte licentie zal hier dus gebruik van kunnen maken.

Hoe zit het dan met de connectoren? Er zal ondersteuning zijn voor standaard connectoren en de Dataverse connector. Dit zal echter niet het geval zijn voor de premium connectoren. Hiervoor zal je een extra Power Apps licentie nodig hebben.

Direct inspelen op de behoeften van je business 

Hebben we al gezegd dat het allemaal draait rond integratie? Nu je gebruikers vanuit Teams de mogelijkheid hebben om in enkele klikken te beginnen aan hun eigen app zal hun productiviteit ongetwijfeld stijgen. Het wordt zeer makkelijk om eenvoudig te starten aan je eigen Canvas App, Flow of Power Virtual Agent. Dit allemaal met dank aan de vereenvoudigde deployment methode: Package up and deploy! Hierna zal de app beschikbaar zijn in de Teams App Store. Deze apps zullen ook allemaal naadloos werken in zowel je desktop als mobiele Teams app en de look & feel van Teams mee over nemen.

Hoe kan je dit allemaal onder controle houden? Simpel! Elk Team zal 1 Dataverse for Teams omgeving ter beschikking hebben. Om het allemaal nog wat eenvoudiger te maken zullen de gebruikers matchen met die van je Team. Er zullen dus nog steeds 3 rollen zijn: EigenaarLid en Gast. Er zal ook een mogelijkheid zijn om activiteit te loggen. Zaken zoals auditing en delen zijn dan weer gereserveerd voor de volledige Dataverse.

Conclusie

Microsoft Teams heeft er met Dataverse for Teams een mooie extra feature bij. Het gebruik ervan zal nog intuïtiever worden door de integratie met het Power Apps platform. Dataverse for Teams biedt een oplossing op een plaats waar er tot nu toe nog geen was, namelijk bij de Teams eigenaars en leden. Het zal natuurlijk een effort vragen om dit te verwerken in je huidige governance. Wij kijken er alvast naar uit om op deze manier applicaties uit te werken! Jij ook?