Hoe kan OneDrive mij en mijn onderneming beschermen tegen dataverlies?

Cryptolockers zijn “all the rage” de laatste tijd. Steeds meer ondernemingen vallen eraan ten prooi door een kleine onoplettendheid bij het openen van een verdachte bijlage of het downloaden van een minder betrouwbaar bestand of het bezoeken van een weinig betrouwbare website.

Een cryptolocker versleutelt de bestanden die het kan vinden op de computer, maar gaat ook op het ondernemingsnetwerk op zoek naar bestanden (op de file share bijvoorbeeld) of zelfs via gedeelde computers van collega’s. Zo verspreidt het zich razendsnel door je onderneming, waardoor uiteindelijk niemand nog toegang heeft tot zijn belangrijke data.

Voor vele ondernemingen blijft enkel de mogelijkheid over om de cybercriminelen te betalen, meestal in Bitcoins, om toch terug toegang te krijgen tot de bestanden. Niet zelden zijn de problemen hiermee ook niet van de baan, hoewel het geld weg is worden de bestanden toch niet vrijgegeven.

Natuurlijk gebeurt dataverlies niet enkel door cryptolockers en malware. Ook het per ongeluk verwijderen van bestanden of bestandscorruptie zijn veel voorkomende oorzaken van dataverlies.

Versiegeschiedenis en Prullenbak

OneDrive is gebaseerd op de SharePoint-technologie en heeft dus al heel lang dezelfde mogelijkheden zoals versiegeschiedenis en prullenbak ter beschikking.

Met versiegeschiedenis kan je voor elk bestand terugkeren naar een vorige versie, voordat het corrupt geraakt is of voordat er wijzigingen aangebracht werden door een cryptolocker. Uiteraard werkt deze functionaliteit ook als je gewoon terug wilt naar een vorige versie wanneer je zelf wijzigingen uitgevoerd hebt die je graag ongedaan maakt.
Een stappenplan hiervoor kan je vinden op de support site van Microsoft.

 

Als bestanden verwijderd worden, door de gebruiker of door malware die alles verwijderd heeft dan is er nog de Prullenbak. Hierin worden 30 dagen lang alle bestanden bewaard die verwijderd zijn uit OneDrive. Je hebt dan de mogelijkheid om deze bestanden terug te zetten. Een stappenplan kan je vinden op de support site van Microsoft.

Volledige OneDrive herstellen

De vorige twee functionaliteiten zijn heel fijn in situaties waar het gaat over een beperkt aantal wijzigingen of een beperkt aantal verwijderde bestanden. In de situaties met malware en cryptolockers wordt dikwijls de volledige OneDrive versleuteld, en worden dikwijls ook de bestandsnamen gewijzigd naar iets totaal onleesbaar.

In zo’n situaties wordt het heel moeilijk om elk bestand één voor één weer terug te plaatsen, als je zelfs al niet weet over welk bestand het eigenlijk gaat.

Specifiek hiervoor is er nu de splinternieuwe functionaliteit van OneDrive Bestanden Herstellen! Hiermee is het mogelijk om je volledige OneDrive terug te zetten naar een specifiek tijdstip ergens in de laatste 30 dagen.

Vast tijdstip

De gemakkelijkste, maar minst flexibele, optie is gebruik maken van de vooraf gedefinieerde tijdsperioden. Momenteel kan je daar kiezen voor “Gisteren”, “Een week geleden” en “Drie weken geleden”.

Als je één van deze kiest geeft OneDrive aan vanaf welk tijdstip wijzigingen teruggedraaid worden, maar krijg je verder geen mogelijkheid om nog specifieker te gaan. Indien je gedetailleerdere controle wenst dan kan je ook voor de aangepaste datum en tijd kiezen.

Aangepaste datum en tijd

Bij de keuze voor “Aangepaste datum en tijd” krijg je visueel in een grafiek een overzicht van de hoeveelheid bestanden die gewijzigd zijn, en wanneer de wijzigingen gebeurd zijn.  Je kan in de lijst dan de laatste wijziging selecteren, alles wat erna gewijzigd is zal dan ongedaan gemaakt worden. Op deze manier kan je snel en gemakkelijk je volledige OneDrive terugzetten naar een moment in de laatste 30 dagen!

Hoe OneDrive implementeren in je onderneming?

Klinken deze functionaliteiten als muziek in je oren maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? Maakt je onderneming reeds gebruik van OneDrive maar hebben jullie nog niet nagedacht wat te doen bij dataverlies? Graag zetten wij bij Infront, als digitale business partner, jullie op de juiste weg. Wij zorgen voor een ondersteuning van A tot Z, startende bij het bepalen van de objectieven en de succescriteria over het opzetten van een governance structuur tot het geven van opleiding aan de eindgebruikers en de beheerders.

Wil je meer weten hoe Infront kan zorgen voor een geslaagde uitrol van OneDrive in je onderneming, contacteer dan het Office 365 team.